Cellulite

cellulite benen

Wat is cellulitis en wat kun je eraan doen?

Bijna iedere vrouw heeft er mee te maken: cellulitis, ook wel sinaasappelhuid genoemd. Het kan je beperken in het dragen van zomerkleding omdat je het niet mooi vindt of omdat het je onzeker maakt. Vooral bij strakke kleding en zwemkleding is cellulitis goed zichtbaar. Maar wat is het nou eigenlijk? En wat kun je eraan doen? In dit artikel lees je handige en praktische tips om je cellulitis te verminderen en verbergen. Zo voel jij je weer zeker over je lijf.

Wat is cellulite?

De medische benaming voor deze huidaandoening is Gynoïde lipodystrofie. Dit komt vaak voor op de huid van de bovenbenen, heupen, dijbenen en billen. Er is sprake van een sinaasappelhuid als het bindweefsel onder je huid zodanig verandert dat er kuiltjes en bobbels zichtbaar zijn. Door de kleine vetophopingen is je huid niet meer glad en het voelt hobbelig aan. Op de plekken waar je last hebt van cellulite is ook de bloedcirculatie minder goed dan op andere plaatsen. Deze bobbels en inkepingen op je lichaam voelen dan ook een stuk kouder aan dan de rest. In een omgeving met een hoge temperatuur doen deze er plekken er langer over om op te warmen dan andere lichaamsdelen.

Oorzaken van cellulite

Deze huidaandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Simpelweg omdat vrouwen meer vet hebben op hun heupen en dijen en oestrogeen de productie van vet in stand houdt. Ook is het voor een groot deel genetisch bepaald of je aanleg hebt om in gewicht aan te komen en dus ook meer kans hebt op een sinaasappelhuid.

Roken

Het roken van sigaretten en sigaren verzwakt de bloedcirculatie en zorgt voor een minder elastische huid. Het vet kan zich hierdoor sneller ophopen. Een goede reden om te stoppen met deze ongezonde verslaving!

Voeding

Vetten, koolhydraten en suikers kunnen ook een oorzaak zijn van cellulitis benen, omdat vrouwen sneller aankomen op deze plek. Bovendien zorgt veroudering er ook voor dat de huid minder elastisch wordt. De combinatie met een eetpatroon van veel suikers en vetten verhoogt de kans op cellulitis benen.

sinaasappelhuid  scrubben

Wat kun je doen om cellulite te voorkomen?

Ben jij een van de gelukkige (weinige!) vrouwen die hier nog geen last van heeft? Lees dan deze handige tips om dit te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.

  • Houd je aan een gezond eetpatroon. Eet veel verse producten zoals onbewerkte groenten, fruit en granen. Eet daarnaast ook voldoende magere eiwitten op een dag. En als je toch trek hebt in iets vettigs, eet dan ongebrande en ongezouten noten.
  • Scrub je huid eens per week voor een betere bloedcirculatie. Hierdoor geef je je vet minder kans om zich op te hopen.
  • Gebruik speciale massagecups. Het handige hiervan is dat je het zelf thuis kunt doen, in plaats van dat je een dure massage moet boeken. Ook dit stimuleert de doorbloeding en gaat ophopingen van je vet tegen.

Wat kun je doen om je sinaasappelhuid te verminderen?

Het overgrote deel van de vrouwen heeft last van cellulitis benen, dijen, of heupen. Maar hoe kun je dit verminderen als het kwaad al geschied is? Het zal helaas nooit volledig verdwijnen, maar het kan zeker wel verminderd worden. Hieronder lees je een aantal bruikbare tips.

  • Hydrateer je lichaam met verstevigende crèmes en oliën. Smeer jezelf na iedere douchebeurt in en verzorg de huid dagelijks.
  • Ga regelmatig naar de sauna om je lichaam en huid te ontgiften. Daarnaast is de hete temperatuur van de sauna ook goed voor de doorstroming van je bloed. Je huid wordt hierdoor steeds elastischer.
  • Drink voldoende groene thee. Dit drankje draagt net als de sauna ook bij aan het ontgiften van je lichaam. Daarnaast is het een stuk goedkoper en kun je hier dagelijks gebruik van maken.
  • Gebruik shapewear dat de doorbloeding van je lichaam stimuleert. Bepaald corrigerend ondergoed zorgt voor centimeterverlies en draagt bij aan vetverlies.

Shapewear tegen cellulite

Hierboven las je al de tip om shapewear te dragen. Niet alleen om eventuele onzuivere plekken te verbergen, maar ook om het te verminderen. Dit corrigerende ondergoed is bedoeld om te dragen tijdens het bewegen. Je kunt het ondergoed de hele dag aan, zonder dat het strak om de huid zit. Ideaal voor tijdens het sporten, het huishouden of zelfs om op kantoor te dragen. Doordat het shapewear pijpjes heeft en op te trekken is tot over de navel bestrijdt het precies de oneffen delen op de huid die vaak het meest te lijden hebben.

Het shapewear komt in verschillende vormen en maten, zodat je precies de plekken aanpakt die jij wil. Cellulitis benen, dijen en billen pak je eenvoudig aan met shorts en leggings. Als je liever kleiner ondergoed draagt dat alleen je heupen corrigeert is de corrigerende string ideaal.

Het speciale shapewear zorgt ervoor dat je huid gedurende de hele dag wordt gemasseerd. Hierdoor wordt het huidweefsel en het onderhuidse bindweefsel soepeler en kan het bloed beter doorstromen. Het grote voordeel is dat je zonder al te veel moeite een hele grote bijdrage levert aan je huid en lijf.

Mooi en gezondMooi en gezond