cellulitis 12 tips

Cellulitis of een sinaasappelhuid is een veel voorkomend probleem. 80% van de vrouwen heeft cellulitis. Het heeft niets met je gewicht of lichaamsbouw te maken.

In deze blog zetten we de 12 tips om cellulitis te verminderen op een rijtje, zodat jij kunt kiezen welke cellulitis behandeling jou het meeste aanspreekt. Lees snel verder hoe je in no time strakke billen en strakke benen kunt krijgen.

Wat is cellulitis?

Cellulite komt meestal voor op je buik, benen en billen, maar ook op de armen. Het wordt veroorzaakt door veranderingen in de vetcellen en het onderhuidse bindweefsels: sommige vetcellen worden groter, waardoor ze het weefsel op sommige plaatsen onder de huid omhoog duwen. Het gevolg is de welbekende sinaasappelhuid.

Cellulitis of Cellulite?

Sommige mensen spreken van Cellulitis en andere noemen het cellulite. Heb je het dan over het zelfde of is daar een verschil tussen? In de volksmond gebruiken we het woord cellulitis het meeste. Officieel is cellulitis is een huidaandoening, een ontsteking van het onderhuidse bindweefsel die wordt veroorzaakt door een bacterie. In dat geval heb je een extreem rode, gezwollen huid, doet het pijn en heb je hoge koorts.

Bij cellulite spreken we over een sinaasappelhuid. Je ziet dan hobbels en bobbels en putjes in je benen in plaats van strakke billen of strakke benen. Cellulite komt vooral voor op je buik, benen, billen en soms ook op je armen.

In deze blog gebruiken we de termen cellulitis, cellulite en sinaasappelhuid door elkaar heen, maar we bedoelen overal hetzelfde; cellulite.

Symptomen van Cellulitis

cellulitis billen
 • Hobbelige huid op je heupen, dijbenen en billen, maar soms ook op je onder­buik of bovenarmen (kuiltjes en deukjes).
 • Zichtbare vetophopingen. Het kan zijn dat je hiervoor echt in je benen of billen moet knijpen om de cellulitis te zien, maar het kan ook zijn dat wanneer je gewoon ontspannen staat dat de cellulitis al zichtbaar is.
 • Plekken waar cellulitis zit voelen koud aan doordat de bloedcirculatie niet goed is.

Oorzaken van cellulitis

Een sinaasappelhuid wordt veroorzaakt door veranderingen in de vetcellen en het onderhuidse bindweefsel. Er is een verschil in grootte van de vetcellen waardoor ze op sommige plaatsen omhoog komen en op sommige plaatsen juist voor putjes in je benen zorgen.

Hoe komt het nou dat je een sinaasappelhuid krijgt? Er zijn meerdere oorzaken. Hieronder vind je de belangrijkste:

Leeftijd

Als je ouder wordt neemt de productie van collageen af, hierdoor wordt je huid dunner en hij is ook iets minder elastisch. Daardoor heeft het vetweefsel meer kans om zicht door je dunne huid te laten zien.

Genetische aanleg

De een heeft nou eenmaal meer last van een sinaasappelhuid dan een ander.

Vrouw zijn

Bij vrouwen komt cellulitis vele meer voor dan bij mannen. Deels heeft dat te maken met het vetpercentage van je lichaam. Bij vrouwen is het vetpercentage over het algemeen hoger dan bij mannen. Maar nog belangrijker is dat de structuur van het onderhuidse bindweefsel bij mannen anders is, waardoor er bij mannen nauwelijks cellulitis voorkomt.

Ongezonde leefstijl

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat overgewicht ook invloed heeft op een sinaasappelhuid. Je hebt tenslotte meer vetcellen die zichtbaar kunnen worden. Maar misschien wist je niet dat ook stress, te weinig beweging, het eten van veel suikerhoudende producten en roken je cellulitis alleen maar verergeren. Enerzijds heeft dit te maken dat er door een ongezonde leefstijl kleine ontstekinkjes ontstaan in je vetweefsel die cellulitis bevorderen. Anderzijds is er sprake van een slechte doorbloeding door te weinig beweging en roken. 

Hormonen

Je hormonen worden beïnvloed door je leeftijd maar ook door je leefstijl. Stress en slecht slapen zorgen bijvoorbeeld voor een verandering van de hormoon spiegels in je lichaam. En die hebben hierdoor een slechte invloed hebben op cellulitis. Maar voor ons vrouwen zijn de hormoonschommelingen tijdens ons leven natuurlijk ook van belang. De pil (anticonceptiepil), zwangerschap en de menopauze brengen enorme veranderingen in je hormonen met zich mee.

Gewicht

Ik moet afvallen om minder last te hebben van cellulitis, denk je misschien na het lezen van bovenstaande. Helaas is dat niet helemaal waar, zeker niet als je té snel gewicht verliest. Als je snel afvalt dan wordt je huid ook sneller minder elastisch en daardoor zie je je sinaasappelhuid alleen maar beter. Op langere termijn is een gezond gewicht wel een goed plan, omdat je hormonen steeds beter in balans komen, zal je zeker als je daarnaast ook veel beweegt, merken dat je cellulitis ook minder wordt.

Jojo effect

Als je al verschillende diëten hebt geprobeerd en je komt telkens weer aan dan is er sprake van het welbekende jojo-effect. Dit heeft vaak ook cellulitis tot gevolg, juist doordat je hormonen zo erg schommelen. Als je echt structureel iets aan je gewicht wilt doen, doe dat dan onder professionele begeleiding zodat je langdurig kan genieten van een gezond gewicht.

Twaalf tips om Cellulitis te behandelen

Afvallen lijkt niet direct de juiste oplossing om je cellulitis te behandelen, maar hoe kan je dit nu wel beïnvloeden zodat je gaat genieten van strakke billen en benen? We hebben een aantal cellulitis behandelingen en tips op een rijtje gezet:

Tip 1. Gezond eten

Cellulitis houdt van alcohol, vet en zout, je kunt dus beter voor groenten en fruit kiezen. Vooral groenten en fruit met veel vitamine C zijn goed om cellulite aan te pakken zoals sinaasappelen, paprika’s, citroenen en kiwi’s. Vitamine C heeft namelijk een goede invloed op de collageen productie.

Het eten van gezonde eiwitten heeft daarnaast ook een positief effect. Zet daarom eens wat vaker (vette) vis, eieren, wit vlees, bonen, noten en volkorenbrood op tafel.

Tip 2. Voldoende water drinken

Je weet het waarschijnlijk wel maar 1,5 liter water per dag drinken is echt goed voor je lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat je lymfesysteem goed werkt en dat de hydratatie van je huid helemaal top is. Wellicht denk je nu, ik drink veel thee en koffie, mag dat ook? We weten van zwarte thee, koffie en alcohol dat die juist in het nadeel werken als je cellulitis wilt verminderen. Start dus elke dag met vaker water drinken en je bent al heel goed bezig.

Tip 3. Voldoende slaap en weinig stress

Als je 7 tot 8 uur slaapt per nacht dan krijg je voldoende slaap. Een goede nachtrust zorgt er voor dat je hormoonbalans goed is en daarnaast hersteld je lichaam en heeft het een positieve invloed op je huid! Doordat je beter slaapt is je stress level ook lager. Hoe meer stress je hebt des te meer kleine ontstekinkjes in je lichaam voorkomen en die zorgen ervoor dat je de cellulitis in stand houdt.

Tip 4. Voldoende bewegen

Dat bewegen goed voor je lichaam is wist je natuurlijk al, maar verbetert ook je doorbloeding en daar houdt cellulite niet zo van. Bewegen is dus een effectieve manier om cellulite tegen te gaan.

Tip 5. Droog borstelen

dry brushing

Er zijn speciale borstels verkrijgbaar waarmee je je lichaam droog kunt borstelen tegen cellulitis. Je stimuleert zo de aanmaak van nieuwe haarvaten en je bevordert de doorbloeding van je huid. Je huid wordt hierdoor dikker en gezonder en verhult als het ware je sinaasappelhuid.

Daarnaast heeft het borstelen van de huid ook andere voordelen:

 • Je verwijdert dode huidcellen en stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Je huid wordt weer mooi zacht.
 • Je stimuleert de bloedsomloop en het lymfesysteem waardoor afvalstoffen makkelijker je lichaam verlaten.
 • Droogborstelen reinigt je huid zonder het natuurlijke beschermlaagje aan te tasten (in tegenstelling tot zeep en douchegel).
 • Het kan je helpen je te ontspannen en als is ’s ochtends borstelt dan krijg je direct meer energie.

Welke borstel?

Dagelijks droogborstelen kan cellulitis verminderen op je bovenbenen, billen en bovenarmen. Let op het volgende als je een borstel uitkiest:

 • De haren van de borstel moeten van natuurlijk materiaal zijn om de kans op huidirritatie te verkleinen.
 • De haren van de borstel moeten niet te hard zijn, koop dus altijd een borstel die echt geschikt is om je huid te borstelen.
 • Maak je borstel regelmatig schoon met warm water en een milde zeep. Een keer per 2 weken is voldoende, maar het mag zo vaak als je het wilt. Spoel de borstel goed af en laat de borstel voordat je hem weer gaat gebruiken opdrogen.

Hieronder een paar links naar goede dry brush borstels

Hoe moet je borstelen?

 • Borstel je huid in lange halen in de richting van je hart (op je benen is dat dus van beneden naar boven). Je stimuleert je bloedsomloop en helpt je lymfesysteem om afvalstoffen af te voeren.
 • Borstel de plekken waar je cellulitis hebt niet harder, vaker of langer. Dit heeft namelijk geen effect maar kan wel huidirritatie veroorzaken.
 • Je huid zou een gezonde roze glans moeten hebben na het borstelen. Wordt je huid erg rood of gevoelig dan druk je waarschijnlijk te hard op je borstel. Stop in ieder geval als je last hebt van blijvende huidirritatie.
 • 1-2 keer per dag droog borstelen levert vaak goede resultaten op, maar in het begin kan het wat gevoelig zijn dus bouw het langzaam op

Tip 6. Smeren

anti cellulite creme

Cellulitis crèmes kunnen je huid er wel degelijk beter doen uitzien. Sommige crèmes spannen je huid aan en werken vochtafdrijvend, ze zorgen daardoor voor een (tijdelijk) gladmakend effect. Anti-cellulite crèmes bevatten ingrediënten zoals cafeïne en vitamine A-zuur, die helpen om vet te verbranden en je bindweefsel te versterken. Hoewel cellulite crèmes vaak niet het probleem echt kunnen aanpakken, omdat de ze crèmes niet heel diep in je huid kunnen komen, geven ze vaak toch al een kleine verbetering.  Belangrijk is dat je let op de concentratie van de werkzame ingrediënten, dit is belangrijk voor een goede effectiviteit. Het kan dus zeker geen kwaad om aan te smeren.

Tip 7. Cupping massage

Cupping massage is een techniek die gebruik maakt van cups die vacuüm worden gezogen op je huid. Je laat de cups dan niet op 1 plaats staan maar de cups worden verplaatst over je huid terwijl ze vacuüm zijn gezogen op je huid. Cupping zorgt direct voor de stimulatie van een betere doorbloeding en kan diep doordringen in de huid.

cupping massage

Door het vacuüm trekken van je huid kan het zijn dat je blauwe plekken krijgt en dat de behandelde huid wat beurs aanvoelt. Het is dan belangrijks om veel te drinken om je afvalstoffen af te voeren en je huid goed warm te houden.

Voor een cupping massage kan je terecht bij diverse schoonheidsspecialistes of je kunt zelf een set aanschaffen en daarmee jezelf behandelen. Je kunt zo’n set bijvoorbeeld bij bol.com aanschaffen. Het is wel belangrijk om deze set te combineren met een goede massageolie. Er bestaat een speciale cupping massage olie met o.a. Vitamine C die ideaal is voor dit doel.

Faya Lourens heeft een boek geschreven over Cellulite. De Cellulite Guide van Faya Lourens is een 8-wekendieet en dé “no-nonsense’ guide die jou in helpt met het verminderen van cellulite en, in sommige gevallen, naar een cellulite-vrij bestaan!
Alle bestaande behandelingen tegen cellulite worden in deze guide onder de loep genomen en alle feiten en fabels worden op een rijtje gezet. Verlies 1 kilo per week met de voedingsschema’s inclusief lekkere, zuivelvrije recepten en handige boodschappenlijstjes. Ook bevat de guide een 8-weken trainingsprogramma voor thuis en in de gym.

Tip 8. Cryotherapie

Cellulite kan worden behandeld door het te bevriezen. Cryo staat voor koud en cryotherapie is dus koudetherapie. Vaak wordt voor cellulitis een andere manier gebruikt dan andere vormen van cryotherapie. Met de Cryo21 kan je hele lichaam worden gemodelleerd door vetcellen te verwijderen. Dit apparaat is te vergelijken met liposuctie maar dan zonder snijden en het is pijnloos. De behandeling wordt handmatig gedaan door het gebruik van massage met de cryo staaf. Je hebt wel meerdere behandelingen nodig.

Op Google vind je meer informatie over cryotherapie en adressen waar je meer informatie kunt krijgen.

Tip 9. Anti-Cellulite massage apparaat

Heel makkelijk werkt een elektrisch massage apparaat. Zo’n apparaatje activeert eveneens de doorbloeding en stimuleert de stofwisseling en lymfestroom. Je kunt vaak meerder intensiteiten instellen en een dergelijk apparaat is makkelijk schoon te houden.

Zoals het anti-cellulite massage apparaat van Medisana, dat makkelijk in de hand ligt

Tip 10. Bindweefselmassage

Zoals je wellicht hebt gelezen gaat het bij het bestrijden van een sinaasappelhuid vooral om het op gang brengen van de doorbloeding van de plaatsen waar de cellulitis zich bevindt.

Een bindweefselmassage verbetert de conditie van je huid. Het bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van afvalstoffen en zorgt voor het sneller vernieuwen van de cellen. Hierdoor wordt je huid strakker en gladder.

Bindweefsel ondersteunt, beschermt, vormt en verzorgt je organen. Bij het rekken van bindweefsel kan de huid zijn stevigheid verliezen waardoor het gaat hangen of rimpelen. Door een bindweefselmassage stimuleer je het bindweefsel om zijn oorspronkelijke functie te behouden. Veel schoonheidsspecialisten en masseurs bieden bindweefsel massages aan.